Destructieve asbestinventaris verplicht bij renovatiewerken

Bent u van plan om te renoveren? Wilt u een grondig onderzoek van alle visueel en niet-visueel waarneembare asbesttoepassingen? Dan gaan wij aan de slag met een destructieve asbestinventaris.

In tegenstelling tot een traditioneel asbestattest worden bij een destructieve asbestinventaris ook ingesloten of bedekte materialen opgespoord. Hiervoor moeten we de onderliggende lagen onderzoeken op de aanwezigheid van asbest. Dat wil zeggen dat intact materiaal – dat onder normale omstandigheden onberoerd wordt gelaten – in dit geval wel beschadigd wordt om eventuele ingedekte of ingesloten toepassingen mee in kaart te brengen. Zo worden wanden en vloeren bijvoorbeeld niet gespaard.

Heeft het pand een niet-residentieel karakter? Dan is een destructieve asbestinventaris een belangrijk onderdeel van het sloopopvolgingsplan. Hierin worden – naast de asbesthoudende materialen – ook alle andere afvalstromen opgelijst die verwacht worden vrij te komen bij de sloop van het pand.


Een destructieve asbestinventaris houdt in dat zowel visueel waarneembare als ingesloten materialen grondig onder de loep worden genomen. Zo worden asbesthoudende materialen veilig en selectief verwijderd nog voor de werken beginnen. Een win-win: werknemers komen tijdens de renovatie of sloop niet in aanraking met asbest, en het asbest komt ook niet in het sloopafval terecht.

Een destructieve asbestinventaris bij A2 Advies

Een betrouwbare partner bij de opmaak van je destructieve asbestinventaris is essentieel, want jij wil toch ook dat de werken in alle veiligheid gebeuren? Bij A2 Advies reken je op:

Veiligheid als prioriteit

We brengen alle asbesthoudende materialen in kaart, met de veiligheid van onze klanten en medewerkers als absolute prioriteit.

Netwerk aan experts

Bij A2 Advies werken we met gecertificeerde experts uit heel Vlaanderen. Hierdoor kunnen we snel reageren op nieuwe aanvragen en projecten.

100% engagement

Als onderneming willen wij bijdragen aan het versneld afbouwen van asbest in Vlaanderen. Onze drijfveer is om tegen 2040 Vlaanderen asbestveilig te maken. 

Kennis van zaken

A2 Advies heeft de vakkennis en in-field expertise om diverse asbesthoudende materialen in verschillende types gebouwen op te lijsten. Reken op een persoonlijke aanpak en een werkwijze op maat van je situatie.

Eén aanspreekpunt

Onze experten staan je project bij van a tot z. Je krijgt één vaste contactpersoon die je begeleidt van start tot finish.

Hoe ziet een destructieve asbestinventaris eruit?

Wat staat er in zo’n rapport? Een destructieve asbestinventaris omvat

  • foto’s van de asbesthoudende toepassingen;
  • hoeveelheden;
  • een analyserapport en lokalisatie van de monsternames;
  • opmerkingen over de aangetroffen asbesttoepassingen;
  • beheersmaatregelen of adviezen met betrekking tot verwijdering.

Zo gaan onze asbestdeskundigen te werk: 4 stappen

Kies je voor de expertise van A2 Advies? Dan leveren we jouw destructieve asbestinventaris aan in 4 duidelijke stappen:

 

  1. Na je aanvraag ontvang je een transparante offerte op maat. Nadien zijn er geen verrassingen of onvoorziene kosten. Alles staat duidelijk opgelijst.

 

  1. Ga je akkoord met deze offerte? Dan komt één van onze asbestdeskundigen bij jou ter plaatse en spoort alle asbestverdachte materialen op. Hierin gaan we grondig te werk, het is dus mogelijk dat valse plafonds of tussenwanden beschadigd raken.

  2. De afgenomen materiaalmonsters worden nadien naar een labo verstuurd en verder geanalyseerd op de aanwezigheid van asbest.

  3. Zodra we de resultaten van het labo ontvangen, bezorgen we je een volledige inventaris waar je meteen mee aan de slag kunt.

Een vraag? We helpen je graag verder!

Weet je niet zeker of je een destructieve asbestinventaris nodig hebt? Of heb je een bijkomende vraag hierover? Onze asbestdeskundigen geven je graag vrijblijvend advies.