Wees alert voor asbest als u een oudere woning gaat renoveren.

U heeft een oude woning en wil deze graag renoveren? In de jaren zeventig werden veel bouw-en isolatiematerialen, waaronder golfplaten, gemaakt van asbest. De meeste van deze materialen bereiken stilaan het einde van. hun levensduur en ze zijn dus minder bestand tegen externe invloeden zoals extreme weersomstandigheden. Hierdoor komen er asbestvezels vrij en dit brengt natuurlijk gezondheidsrisico’s met zich mee. De gevolgen ervan duiken pas 25 tot 40 jaar later op en manifesteren zich in ernstige ziektes zoals kanker of asbestose. Om deze risico’s te voorkomen volgt u best een aantal tips en richtlijnen. We bespreken de twee belangrijkste in dit artikel.

Laat een asbestinventaris opmaken

 

Als u niet zeker bent of er asbest aanwezig is laat u best een asbestinventaris maken. Bij het opmaken van een asbestinventaris wordt uw woning grondig onderzocht op de aanwezigheid van asbest. De verdachte asbestmaterialen worden vervolgens door een erkend labo onderzocht om zeker te zijn dat het echt om asbest gaat. Op basis van deze gegevens wordt ook een risicoanalyse opgesteld. Per asbesttoepassing wordt aangegeven welke asbestverwijderingstechniek kan gebruikt worden om het asbesthoudend materiaal te verwijderen. Dit kan een erkende asbestverwijderaar of een aannemer zijn. Op basis van het rapport en de vereiste verwijderingstechniek wordt voor elk asbesttoepassing een gedetailleerde schatting van de kosten toegevoegd.

Laat een sloopopvolgingsplan opstellen

Als u gaat slopen moet u ook een Sloopopvolgingsplan (SOP) laten opstellen. U bent verplicht dit document op te stellen tijdens de sloopwerkzaamheden. Het SOP bevat onder andere een oplijsting van de materialen waarvan u verwacht dat ze zullen vrijkomen en aanbevelingen voor de selectieve sloop. Het SOP past binnen de verplichte traceerbaarheidsprocedure bij sloopwerkzaamheden. Meer info over het plan en de procedure vindt u bij de erkende sloop-beheerorganisatie Tracimat.

Van plan om uw woning te renoveren en wilt u zoveel mogelijk gezondheidsrisico’s uitsluiten? Neem contact op met A2 advies.