Een asbestinventaris is het resultaat van het onderzoek van de asbestdeskundige. Is een asbestinventaris wettelijk verplicht? Wat kost het? En hoe gaat een asbestdeskundige te werk? Alle weetjes en aandachtspunten op een rijtje.

Wat is een asbestinventaris?

Een asbestinventaris is een uitgebreide lijst of inventarisatie van alle asbesthoudende materialen die aanwezig zijn in en rond een gebouw. Het doel van een asbestinventaris is om de locatie en hoeveelheid asbesthoudende materialen te identificeren.

Wat is een asbestattest?

Een asbestattest is het resultaat van een asbestinventaris. Op basis hiervan levert de OVAM een uniek asbestattest voor elk gebouw. In dit attest staat:

  • welke materialen asbest bevatten;
  • om wat voor asbest het gaat;
  • hoe u het aanwezige asbest het best kunt beheersen of verwijderen.

Is een asbestinventaris verplicht?

Vanaf 23 november 2022 verplicht de Vlaamse overheid een asbestinventaris op te stellen voor gebouwen van voor 2001. Dit bij een verkoop of schenking van het pand.
Voor appartementseigenaren is het verplicht om vanaf 1 mei 2025 een asbestattest voor te leggen voor:

  • uw appartement;
  • de gemeenschappelijke delen van het gebouw.

De bedoeling van deze wetgeving is dat vanaf 2032 u voor elk gebouw waarvan u eigenaar bent een asbestattest kunt voorleggen. Ook wanneer u niet van plan bent om het gebouw te verkopen of verhuren.

 

Moet een asbestinventaris opgesteld worden door een asbestdeskundige?

Om een asbestinventaris te verkrijgen voor de verkoop van uw pand, schakelt u een gecertificeerde instelling in. Een asbestdeskundige Inventarisatie (ADI) moet een opleiding volgen om toegang te krijgen tot de databank asbestinventarisatie van OVAM.
Tijdens die opleiding leert hij of zij:

  • welke toepassingen asbest kunnen bevatten;
  • wat de vervolgstappen zijn in beheer of verwijdering.

Hoelang duurt een asbestinventarisatie?

De duur van een inspectieronde is van verschillende factoren afhankelijk. Moeten er veel materiaalmonsters worden genomen? Dan moeten alle monsternamepunten ook veilig hersteld worden achteraf. Een inspectiebezoek duurt gemiddeld anderhalf uur.

Hoelang moet ik wachten op zo’n asbestattest na inventarisatie?

Een asbestinventaris wordt na maximum 2 weken geleverd bij A2Advies. Heeft u het document sneller nodig? Dat kan: mits een toeslag van 30% ontvangt u uw inventaris binnen de 3 dagen.

Hoe verloopt een asbestinventarisatie?

Aan de hand van het opdrachtformulier wordt de te inventariseren zone eerst afgebakend. Met deze informatie voert de asbestdeskundige een inspectiebezoek uit. Alle gegevens worden daarna gebundeld in een rapport en worden ingegeven in het OVAM-platform. Via dat portaal genereert u een uniforme pdf die u moet voorleggen bij het tekenen van de akte bij verkoop.

Wat is het verschil tussen een asbestinventaris bij sloop en een asbestinventaris bij normaal gebruik?

Wanneer een pand geïnventariseerd wordt met als einddoel om het pand te slopen is een destructieve asbestinventaris aan de orde. Ingedekte of onderliggende toepassingen worden – in tegenstelling tot een visuele inventaris – opgespoord.

Bij normaal gebruik wordt het gebouw enkel visueel en auditief onderzocht. Er kunnen monsters worden genomen bij asbestverdachte toepassingen als een rechtstreekse monstername mogelijk is. Die monstername veroorzaakt geen schade en wordt door de asbestdeskundige veilig – maar niet esthetisch – hersteld.

Hoeveel kost een asbestattest bij A2Advies?

Het bedrag van een asbestattest voor een woning is 530 euro. Voor een appartement is dat 420 euro.

Een asbestattest voor de gemeenschappelijke delen van een gebouw kost 530 euro. Indien het pleisterwerk bemonsterd moet worden, is er sprake van een meerprijs van 60 per bouwlaag. De kelder, het gelijkvloers en de eerste 3 bouwlagen zijn inbegrepen.

Wilt u een inventaris die niet wordt geregistreerd bij OVAM? Dan kost een inventaris 325 euro.

Op zoek naar een betrouwbare en ervaren partner die snel kan schakelen? De asbestdeskundigen van A2Advies helpen u graag verder. Contacteer ons vrijblijvend voor al uw vragen of check onze nieuwe prijslijst voor onze transparante tarieven.

Asbestinventaris nodig?

Vraag vrijblijvend advies aan één van onze experten.