Een asbestveilig Vlaanderen tegen 2040: dat is het doel van de Vlaamse regering. Hoe ze dat willen bereiken en welke maatregelen er al werden getroffen? Bekijk wat er wordt voorgeschreven voor een asbestvrij Vlaanderen.

Asbest: verboden sinds 1998

Asbest is een natuurlijk mineraal dat jarenlang werd gebruikt voor zijn sterkte, warmtebestendigheid en brandwerendheid. Helaas is inmiddels bekend dat asbest gevaarlijk is voor de gezondheid, en kan leiden tot longkanker en andere aandoeningen. Asbest kunt u niet waarnemen met het blote oog en net daarom is het zo’n gevaarlijk materiaal. Eind jaren ‘80 nam het gebruik van asbest af en vanaf 1998 is de productie van asbest verboden. Sinds 2001 is het gebruik van asbest in België compleet verboden.

Het verplichte asbestattest

Het asbestattest werd in het leven geroepen om vanaf 23 november 2022 voor de verkoop van huizen van voor 2001. U moet het kunnen voorleggen bij de ondertekening van het compromis.

Vanaf 1 mei 2025 zijn ook de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw aan de orde. Voor de appartementen zelf geldt 23 november 2022 als startdatum.

In dat asbestattest vindt u een asbestinventaris met alle asbesthoudende toepassingen. Dat wordt uitsluitend uitgevoerd door een asbestdeskundige. Het onderzoek zelf is een visuele en auditieve inspectie. Wanneer er een vermoeden is van asbesthoudende materialen wordt er een monster genomen bij rechtstreeks toegankelijke toepassingen.

Het is de bedoeling dat tegen 2032 elk gebouw dat voor 2001 is gebouwd over een asbestattest beschikt. Het asbestattest geldt voor elk gebouw, of het nu te koop staat of niet.

Het actieplan Asbestafbouw

De Vlaamse regering streeft ernaar onze leefomgeving uiterlijk tegen 2040 asbestveilig te maken. Die doelstelling staat niet op zichzelf, maar maakt deel uit van een breder beleid, bijvoorbeeld op vlak van klimaat en circulaire bouw.

Dit actief asbestafbouwbeleid zegt dat

  • tegen 2034 de meest risicovolle asbesttoepassingen in Vlaamse gebouwen moeten worden verwijderd;
  • tegen 2040 alle andere asbesttoepassingen in slechte staat moeten worden verwijderd. 

Een asbestattest nodig?

Op zoek naar een ervaren en betrouwbare asbestdeskundige voor uw asbestattest? Contacteer ons: we hebben een uitgebreid netwerk en helpen u snel verder. 


Asbestinventaris nodig?

Vraag vrijblijvend advies aan één van onze experten.