Het werk van een vereniging van mede-eigenaars (VME) vereist naast organisatie en samenwerking ook een goed begrip van de aansprakelijkheid, de gevolgen van nalatigheid en het juiste moment om een VME op te richten. In deze blog delen we belangrijke taken en waardevolle tips om jouw VME te inspireren en jullie gebouw succesvol te beheren.
Aansprakelijkheid van VME’s
De aansprakelijkheid van een VME is een van de kernpunten die volgens ons eerst goed begrepen moet worden. Als rechtspersoon is een VME namelijk onder andere verantwoordelijk voor het beheer, onderhoud en de nodige beslissingen met betrekking tot het gemeenschappelijke eigendom. Een syndicus staat vervolgens in voor de uitvoering van genomen beslissingen. Denk daarbij aan de structuur van het gebouw, maar meer nog aan de gemeenschappelijke ruimtes en installaties zoals de inkomhal, traphal, liften, het dak, de kelder, gevel, veiligheidsvoorzieningen en meer. Daarbij hier alvast 2 tips:
Duidelijke afspraken, reglementen en regelingen
Zorg voor heldere afspraken, reglementen en regelingen binnen de VME om de aansprakelijkheid te definiëren en te verdelen. Zo is duidelijk wie waarvoor verantwoordelijk is en bijv. ook op welke frequentie.
Professioneel advies inwinnen
Overweeg advies te vragen van een juridisch specialist om de statuten van de VME op te stellen en te verduidelijken. Op die manier zijn jullie afspraken uit de vorige tip ook rechtsgeldig en blijven ze straks geen dode letter.
Voorkom problemen
Nalatigheid door een VME kan leiden tot ernstige gevolgen, variërend van juridische geschillen tot fysieke schade aan het gebouw. Het is van vitaal belang dat een VME proactief handelt om mogelijke problemen te voorkomen. Ook hier een aantal specifieke tips.
Regelmatige inspecties en onderhoud
Voer regelmatig inspecties uit en zorg voor tijdig onderhoud om potentiële problemen te identificeren en aan te pakken. Tijdens inspecties zie je namelijk wat de bewoners al dan niet ook zien. Zo kan je sluimerende frustraties op tijd aanpakken door herstellingen proactief uit te voeren. Periodiek onderhoud voorkomt daarnaast dat er zich pannes zouden voordoen. Daarnaast wordt periodiek onderhoud aan verscheidene installaties vaak opgelegd door verzekeringsmakelaars. Denk hierbij aan het ontstaan van brand door een niet goed functionerende verwarmingsinstallatie
Check periodiek eventuele nieuwe verplichtingen
De wetgeving rond gemeenschappelijke gebouwen durft al eens veranderen. Het is aan jullie, als VME, om te weten wat er (nog) actueel is. Een mooi voorbeeld is de nieuwe verplichting rond het asbest attest voor gemeenschappelijke delen vanaf 31 december 2026. Zo’n nieuwe verplichtingen kunnen een impact hebben op individuele plannen van bewoners (bijv. bij een verkoop), dus je bent maar beter altijd volledig in orde en op de hoogte.
Communicatie en transparantie
Houd de communicatie open tussen mede-eigenaars en zorg voor transparantie over lopende kwesties en besluitvorming binnen de VME. Door iedereen betrokken en op de hoogte te houden, vermijd je misverstanden en verhoog je de betrokkenheid. Hou daarnaast regelmatig algemene vergaderingen om belangrijke beslissingen te nemen en mede-eigenaars de kans te geven hun stem te laten horen.
Sluit de nodige verzekeringen af
Een VME heeft een brede verantwoordelijkheid binnen het gebouw. Heel wat zaken kunnen zo op de vereniging verhaald worden. Een degelijke aansprakelijkheidsverzekering is dus aangeraden!
Het dagelijkse beheer door een syndicus
De aanstelling van een bekwame syndicus is essentieel. Zij fungeren als schakel tussen mede-eigenaars en beheren dagelijkse taken, zoals boekhouding en administratie. In veel gevallen hoort daar ook de coördinatie van diverse veiligheidscontroles bij.
Conclusie
Het beheren van een VME vereist een evenwichtige aanpak van juridische kwesties, dagelijkse operationele taken, en effectieve communicatie. Door aandacht te besteden aan aansprakelijkheid, het vermijden van nalatigheid, en het tijdig oprichten van een VME, kunnen mede-eigenaars een solide basis leggen voor een succesvol beheer van hun gemeenschappelijk vastgoed. Met de juiste kennis en praktische tips kunnen VME’s vreedzaam gedijen en een positieve impact hebben op de levenskwaliteit van alle mede-eigenaars.
Asbestinventaris nodig?
Vraag vrijblijvend advies aan één van onze experten.