In de voortdurende inspanning om onze leefomgeving veiliger en gezonder te maken, is asbestverwijdering een cruciale stap. Of je nu een particulier bent die zijn huis renoveert of een beheerder van meerdere woonunits, het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de beschikbare subsidies en premies die de bijbehorende financiële lasten kunnen verlichten. In deze blog geven we een overzicht van verschillende steunmaatregelen, met de nadruk op zowel particulieren als organisaties, zoals verenigingen van mede-eigenaars van appartementen, syndici en vastgoedmakelaars.

Lokale besturen als de bewakers van steun

Het is essentieel te weten dat steun aan particulieren via lokale besturen verloopt. Dit kan variëren van huis-aan-huisophalingen tot groepsaankopen voor verwijdering of vervanging van asbesthoudende toepassingen. De OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij) fungeert als de drijvende kracht achter deze lokale initiatieven. Het is raadzaam om regelmatig contact op te nemen met de lokale overheidsinstantie om op de hoogte te blijven van lopende programma’s en specifieke steunmaatregelen.

Mijnverbouwpremie.be: verhoogde isolatiepremie bij asbestverwijdering

Particulieren die isolatiewerken laten uitvoeren, zoals gevel- of dakisolatie, kunnen profiteren van verhoogde isolatiepremies via mijnverbouwpremie.be. Deze premie wordt enkel toegekend wanneer asbestverwijdering onderdeel uitmaakt van het isolatieproject, waardoor zowel de energie-efficiëntie als de veiligheid van het gebouw verbeteren.

Zonnepanelen in ruil voor asbestdaken

Een innovatieve benadering voor niet-verwarmde, niet-residentiële gebouwen met asbestdaken is de installatie van zonnepanelen. Bij het vervangen van minstens 10% van een asbesthoudend dak door zonnepanelen, mogen eigenaren rekenen op een extra premie per vierkante meter. Deze stimulans bevordert duurzaamheid en draagt bij aan de overgang naar hernieuwbare energiebronnen.

Specifiek protocol voor asbestveilige landbouw

Landbouwers spelen een cruciale rol in het asbestveilig maken van hun omgeving. Hoewel bij dit schrijven (december 2023) de aanmeldingen voor het specifieke protocol voor asbestveilige landbouw zijn afgesloten, kunnen landbouwers nog steeds profiteren van 30% VLIF-steun voor de vernieuwing van asbestdaken. Het is ook hier belangrijk om op de hoogte te blijven van updates en een eventuele heropening van aanmeldingen bij de OVAM.

Premies voor VME’s en syndici voor heropbouw na asbestverwijdering

Verenigingen van mede-eigenaars (VME) en syndici kunnen financiële steun aanvragen voor verschillende renovatiewerken, waaronder isolatiewerken, die na asbestverwijdering nodig zijn. Deze premies kunnen de financiële lasten aanzienlijk verminderen en een duwtje in de rug geven voor een veilige heropbouw.

Aankoopcentrale voor lokale besturen

Lokale besturen hebben de mogelijkheid om gebruik te maken van een aankoopcentrale voor zowel inventarisatie als verwijdering van asbest in hun eigen patrimonium. Op die manier kunnen ook zij aan scherpe prijzen versneld werk maken van asbestverwijdering en inventarisatie in gemeentelijke gebouwen.

Raadpleeg je altijd je gemeente voor lokale steunmaatregelen

Ongeacht of je een particulier, landbouwer, VME, syndicus of vastgoedmakelaar bent, is het altijd verstandig om contact op te nemen met je gemeente. Lokale steunmaatregelen en programma’s voor asbestverwijdering kunnen variëren en regelmatige communicatie met lokale instanties is cruciaal om op de hoogte te blijven van beschikbare ondersteuning. Bovendien vind je op premiezoeker.be ook altijd een lijst van actuele ondersteunende maatregelen (op Vlaams niveau).

Conclusie

Asbestverwijdering wordt niet met het grote geld rechtstreeks ondersteund. Als je even zoekt, zijn er toch wat directe en vooral indirecte steunmaatregelen. Of je nu een particulier bent die zijn huis renoveert of een organisatie die verantwoordelijk is voor meerdere woonunits, het loont altijd de moeite om op de hoogte te zijn van de beschikbare financiële steun. Samen kunnen we streven naar een asbestvrije en veilige leefomgeving!

Asbestinventaris nodig?

Vraag vrijblijvend advies aan één van onze experten.