In België geldt de renovatieplicht voor eigenaars van residentiële gebouwen. Deze renovatieverplichting is sinds 1 januari 2023 in voege. Bekijk wat die renovatieplicht precies inhoudt en of u een asbestattest nodig heeft.
Wat is de renovatieplicht?
De renovatieplicht houdt in dat de eigenaar van een woongebouw met EPC-label E of F verplicht is om dat label op te trekken naar minimum D. Die waarde moet bewezen worden met een nieuw EPC.
Deze plicht geldt voor nieuwe eigenaren van energieverslindende residentiële gebouwen. Binnen de 5 jaar na de overdracht, zoals aankoop of erfpacht, moet de renovatie voltooid zijn.
De renovatieplicht draait niet alleen rond veiligheid en gezondheid, maar is ook een belangrijk hulpmiddel voor de vermindering van de CO2-uitstoot, energiebesparing en het verhogen van het wooncomfort.
Wat gebeurt er als u de renovatieplicht niet respecteert?
Als u binnen die 5 jaar het label niet behaalt, zijn daar hoge geldboetes aan verbonden. Deze boetes beginnen vanaf 500 euro en kunnen oplopen tot 200.000 euro. Bovendien krijgt u dan een nieuwe termijn waarbinnen het label moet worden opgetrokken.
Wat is het asbestattest?
Als u van start gaat met de renovatie, zoekt u best vooraf even uit of u een asbestattest nodig heeft. Wat houdt zo’n asbestattest precies in?
Het asbestattest is het resultaat van een asbestinventarisatie van een gebouw. in een gebouw. In eerste instantie wordt asbest visueel of auditief opgespoord. Bij vermoeden van asbest neemt de asbestdeskundige een monster en laat die het testen in een officieel erkend laboratorium.
De resultaten hiervan worden gebundeld in een rapport, het asbestattest. Dit attest bevat informatie over asbest in het gebouw en toetst of het asbestveilig is. Het beschrijft voor een normaal gebruik van het gebouw
- welke materialen of gebouwonderdelen asbest bevatten;
- wat de staat is van het asbest;
- en geeft advies over hoe het veilig kan beheerd of verwijderd worden.
Hebt u een asbestattest nodig?
Er vloeit de laatste tijd behoorlijk wat inkt over het asbestattest. Dat komt omdat het in Vlaanderen sinds 23 november 2022 verplicht is voor gebouwen van voor 2001 om een asbestattest te voorzien bij verkoop en schenking. Dat geldt trouwens voor alle gebouwen, ook als die nog maar net gerenoveerd zijn.
Dit geldt voor:
- elke werkgever bij normaal gebruik;
- elke werkgever én houder van een stedenbouwkundige vergunning bij geplande werken;
- elke verkoper bij de verkoop van een woning of gebouw dat dateert van voor 2001;
- elke schenking (erfenissen vallen hier niet onder).
De Vlaamse overheid heeft besloten dat tegen 2040 alle risicovolle asbesttoepassingen moeten weggenomen zijn uit Vlaamse gebouwen en woningen.
Een vraag? Nieuwsgierig naar onze werkwijze? Contacteer onze asbestdeskundigen: we helpen u graag verder.
100% engagement
Asbest is nog steeds massaal aanwezig in Vlaanderen. De Vlaamse overheid streeft daarom naar een asbestveilig Vlaanderen tegen 2040. Onze missie is om de niet veilige asbesttoepassingen snel, veilig en efficiënt op te sporen en te documenteren in een allesomvattend verslag.
Veiligheid voorop
A2Advies zet zich 100% in om asbesthoudende materialen minutieus in kaart te brengen. Zo bouwen we mee aan een asbestvrije én veilige woon- en werkomgeving. Uw veiligheid, onze hoogste prioriteit!
Juiste expertise
Asbesthoudende materialen in verschillende type gebouwen oplijsten? A2Advies heeft alle vakkennis in huis: van woningen, industriële sites tot bedrijfsruimtes.
Uitmuntende service
Onze experten staan uw project bij van A tot Z. Achteraf nog behoefte aan extra advies of informatie? Reken op ons gedurende het hele traject. Transparante prijzen incl. monsteropnames.
Wat onze klanten zeggen
Tips en advies
Asbestattest of sloopopvolgingsplan nodig?
Vraag vrijblijvend advies aan één van onze experten.
of bel +32 (0)3 375 09 93